Telekomunikacijske i informacijske mogućnosti koje se primjenjuju u Ministarstvu pravosuđa i pravosudnim tijelima

Ministarstvo pravosuđa kontinuirano radi na povezivanju i unaprjeđenju komunikacije prema građanima i pravnim osobama, kao i drugim tijelima državne uprave.

Sva pravosudna tijela spojena su u jedinstvenu računalnu mrežu putem HitroNet okosnice. HitroNet mreža predstavlja mrežu za komunikacijsko povezivanje i prijenos podataka putem koje se pružaju usluge pristupa elektroničkim servisima javnopravnih tijela, pristupa Internetu te povezuju lokacije pravosudnih tijela sa centralnom točkom. Sva pravosudna tijela nalaze u zajedničkoj domeni te koriste infrastrukturne i aplikativne servise koje osigurava Ministarstvo pravosuđa i od kojih je većina smještena u podatkovnim centrima Ministarstva pravosuđa. Lokacije na kojima se nalaze drugi aplikativni su FINA i APIS.
Od naprednijih telekomunikacijskih mogućnosti koje koriste pravosudna tijela, možemo istaknuti videokonferencijski sustav koji se u posljednje vrijeme uvodi na sve više pravosudnih i kaznenih tijela.
 
U tijeku je provedba ugovora u okviru pretpristupnog programa IPA 2012 koji su namijenjeni unapređenju učinkovitosti sudova, državnih odvjetništava, USKOK-a i zatvorskog sustava.  
Popis ugovora:
IPA 2012 „Jačanje kapaciteta i efikasnosti državnog odvjetništva /USKOK-a”
Usluge 1 - „Nadogradnja sustava za praćenje predmeta (CTS) i Baze ratnih zločina”
Usluge 2 - „Jačanje kapaciteta ljudskih potencijala državnog odvjetništva/USKOK-a”
Oprema:
Grupa 1 - Sustav za videokonferencije
Grupa 2 - Visokodostupna IT platforma za centralni aplikativni sustav
Grupa 3 - Osnovna informatička oprema
Cilj cjelokupnog projekta je nadogradnja postojećeg sustava za praćenje predmeta i Baze ratnih zločina, stvaranje pristupa drugim državnim tijelima, jačanje analitičkih sposobnosti državnog odvjetništava/USKOK-a, razvoj baze znanja, edukacija državnih odvjetnika i službenika te nabava IT platforme, videokonferencijskog sustava i osnovne IT opreme koji prate razvoj i nadogradnju predmetnih sustava.
 
IPA 2012 „Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju (ZPIS)“
Cilj projekta je poboljšati učinkovitost cjelokupnog zatvorskog i probacijskog sustava implementiranjem informacijskog sustava kao podrške poslovnim procesima s odgovarajućom informatičkom tehnologijom i razvojem zajedničkog aplikativnog sustava.
 
IPA 2012 „Daljnje poboljšanje sustava upravljanja predmetima”
Oprema:
Grupa 1 - Visokodostupna IT platforma za centralni aplikativni sustav i poslovno izvješćivanje
Grupa 2  - Osnovna informatička oprema
Cilj projekta je nabava visokodostupne IT platforme za centralni aplikativni sustav i poslovno izvješćivanje i osnovne informatičke opreme s ciljem daljnjeg poboljšanja sustava upravljanja predmetima.
 
Od elektroničkih servisa za građane koristi se izdavanje zemljišnoknjižnog izvatka (e-Izvadak), javni pristup osnovnim podacima o sudskim predmetima (e-Predmet), pregled elektroničkih oglasnih ploča sudova i drugih nadležnih tijela u Republici Hrvatskoj (e-Oglasna).

Pisane vijesti